Aandoeningen bij volwassenen

 • Hielspoorklacht
  Een hielspoor is een verkalking onder de hiel bij de aanhechting van een peesplaat: de fascia plantaris. Een fasciïtis plantaris is een veel voorkomende ontsteking van de peesplaat onder de voeten. Dit geeft pijn rond de hiel. Kenmerkend hiervoor is pijn in de ochtend na het opstaan en na een periode van rust. De ontsteking ontstaat door een te grote trekkracht op de peesplaat. Dat ontstaat meestal door het doorzakken van de voeten. Bij ernstige klachten wordt een taping aangelegd. Met behulp van podotherapeutische zolen wordt de trekkracht van de peesplaat verminderd. Dat moet normaliter tot genezing leiden binnen twee maanden. Mochten daarna nog klachten bestaan, dan wordt shockwavetherapie toegepast.

 • Peesaandoening van de binnenenkel
  PTTD is een progressief verlopende aandoening. Dat wil zeggen dat de klachten - onbehandeld - steeds erger worden. Het begint met een peesontsteking van de binnen enkel, met pijn en zwelling. De pees degenereert en verscheurt. Hierdoor ontstaat een platvoet. In de laatste stadia verstijft de voet in deze scheefstand.
  De aandoening komt bij 3% van alle vrouwen boven de 40 jaar voor. Overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes spelen een rol in het ontstaan. 
  • Stadium 1: Ontsteking van de pees van de m. tibialis posterior. Er is pijn en zwelling van de binnenenkel. De pees is nog intact en er is geen scheefstand van de voet.
  • Stadium 2: Verscheuring van de pees met het ontstaan van een platvoet. De voet kan nog teruggebracht worden in de juiste stand.
  • Stadium 3: Verstijving van het onderste enkelgewricht.
  • Stadium 4: Verstijving van de gehele enkel.
  Behandeling: In stadium 1 moet de pees ontlast worden met een podotherapeutische zool. Bij een gedeeltelijke scheur moet een hoge wandelschoen gedragen worden gedurende drie maanden.
  In stadium 2 moet de voetstand gecorrigeerd worden met een podotherapeutische zool in combinatie met een brace. De brace moet gedurende één jaar gedragen worden! In stadium 3 en 4 kan alleen chirurgisch ingrijpen en orthopedisch schoeisel hulp bieden.

 • Zenuwbeknelling
  Dit geeft tintelingen en uitstralende pijn in de voet. De meest voorkomende zenuwbeknelling is een zenuwbeknelling in de voorvoet, een Mortonse neuralgie. Dit kan een doof gevoel, tintelingen en uitstralende pijn richting de tenen geven. Dit wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde stand van de (voor)voet. Er kan een orthese vervaardigd worden of er kunnen podotherapeutische zolen vervaardigd worden om de beknelling op te heffen/te voorkomen.

 • Voorvoetklachten
  Bij voorvoetklachten is er vaak sprake van een stekende pijn in de bal van de voet, hierbij kan de voet ook dik worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De pijn is afhankelijk van belasting en heeft vaak te maken met de stand van de voet en overdruk. Er kunnen drukverdelende podotherapeutische zolen vervaardigd worden om de klachten tegen te gaan.

 • Standsafwijkingen van de voeten
  Een verkeerde stand van de achter/midden voet die klachten kan veroorzaken in de pezen en spieren rondom enkel. Ook kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan in voeten of benen. Er is een duidelijk verband tussen scheefstand van de voeten en knie-, heup- en rugklachten. Er kunnen corrigerende zolen vervaardigd worden om de voetstand te herstellen.

 • Standsafwijkingen van de tenen
  Bij een standsafwijking van de tenen staan de teengewrichtjes gebogen. De reden hiervoor is meestal een disbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. In schoenen kunnen hinderlijke drukplekken ontstaan op de tenen. Een protectieve teenspalk (orthese) en/of podotherapeutische zolen kunnen verlichting geven.Ook kan een scheurtje in het steunweefsel onder de voet leiden tot een langzaam verergerende scheefstand van een teen: het predislocatiesyndroom.

 • Scheefstand grote teen / hallux abducto valgus
  De grote teen groeit scheef in de richting van de andere tenen en dit kan drukproblemen geven bij de andere tenen maar ook bij de grote teen zelf. Hier kan zich zelfs een slijmbeurs ontwikkelen. Verder kan dit ook problemen geven in het grote teen gewricht zelf. De scheefstand van de grote teen ontstaat door het doorzakken van de voet. Verergering van de teenstand kan voorkomen worden met behulp van podotherapeutische zolen. De druk tegen de schoen kan verminderd worden met behulp van een teenspalk (orthese).Het dragen van de juiste schoenen is uiteraard zeer belangrijk.

 • Ingroeiende teennagels
  Komt meestal voor bij een grote teen. De binnen of buitenrand van de nagel is in de huid gegroeid en veroorzaakt pijn en een ontsteking. De oorzaak kan liggen in het verkeerd knippen van de nagel, afwijkende nagelvorm en dragen van krap schoeisel. De uitgroei van een kromme nagel is met een nagelbeugel te begeleiden. Een dun stalen draadje wordt om de nagel gebogen en vastgemaakt. Door iedere 6 weken de beugel rechter te buigen en op spanning te zetten wordt de nagel geleidelijk gecorrigeerd. 

 • Spataderen, vermoeide benen, gezwollen enkels
  Spataderen kunnen duidelijk zichtbaar zijn op de (onder)benen, maar soms zitten ze diep. Ze kunnen klachten geven als vermoeide, zware benen. Ook kan zwelling van de enkels en voeten optreden, met name bij staan en zitten. Bekend zijn de gezwollen enkels en voeten na een lange zit, zoals na een vlieg- of busreis. Wij meten hiervoor compressiekousen aan.