Aandoeningen bij sporters

 • Peesontstekingen: Achillespees, Tibialis posterior of anterior
  Ontsteking van de aanhechting of verloop van een spier op het bot. De belangrijkste symptomen van een peesontsteking zijn pijn en irritatie op de plek van de ontsteking. Soms kan er een rode, warme en/of gezwollen plek zijn. Dit geeft vaak een stekende pijn en de plaats van de ontsteking is drukpijnlijk. Eerst is er vooral pijn ná inspanning, maar als de ontsteking toeneemt is er ook pijn tijdens inspanning en daarna zelfs in rust. Er kan een taping worden aangelegd (sporttape of medical tape). Er kunnen podotherapeutische zolen worden vervaardigd om de betreffende pees te ontlasten. Bij sommige achillespeesblessures kan ook shockwave therapie worden toegepast.

 • Hielspoorklachten
  Hielspoor is een verkalking onder de hiel bij de aanhechting van een peesplaat: de fascia plantaris. Fasciïtis plantaris is een veel voorkomende ontsteking van de peesplaat onder de voeten. Dit geeft pijn rond de hiel. Kenmerkend hiervoor is pijn in de ochtend na het opstaan en na een periode van rust. De ontsteking onstaat door een te grote trekkracht op de peesplaat. Dat ontstaat meestal door het doorzakken van de voeten. Bij ernstige klachten wordt een taping aangelegd. Met behulp van podotherapeutische zolen wordt de trekkracht van de peesplaat verminderd. Dat moet normaliter tot genezing leiden binnen twee maanden. Mochten daarna nog klachten bestaan, dan kan shockwavetherapie worden toegepast. 

 • Springschenen of MTSS
  Dit is een overbelasting van de binnenkant van het scheenbeen. De oorzaak hiervan is de overbelasting van bepaalde spieren. Deze spieren zorgen voor overmatige trekkrachten aan het scheenbeen waardoor er een botvliesontsteking kan ontstaan met microscheurtjes in het bot. De pijn begint meestal tijdens het sporten. Er kunnen podotherapeutische zolen worden vervaardigd om de trekkrachten op de spieren te verminderen. Ook kan shockwavetherapie een effectieve behandeling zijn.

 • Knieklachten: kniebanden, kniepees
  Klachten aan de patellapees (kniepees) ontstaan meestal door overbelasting. Deze klachten komen vooral bij sporters voor. Dit geeft pijn aan de onderkant van de knieschijf. Er kunnen ontstekingsverschijnselen zijn. Er zal rust worden voorgeschreven en er kunnen corrigerende zolen worden vervaardigd. De kniebanden, ook wel collaterale banden, zitten aan de zijkanten van de knie. Eén aan de binnenkant en één aan de buitenkant van de knie. Wanneer deze overbelast raken geeft dit klachten aan de zijkanten van deze knie. Een overbelasting van de kniebanden kan ook ontstaan door een verkeerde stand van de voeten en benen. De stand kan gecorrigeerd worden met podotherapeutische zolen.