Reuma en diabetes patiënten

Reumaklachten

 • Overdruk
  Afwijkende voetstanden / teenstanden kunnen hinderlijke drukplekken geven ter hoogte van voorvoeten en tenen. De huid loopt hierdoor het risico kapot te gaan. Het wondje dat zo ontstaat, kan bij niet op tijd ingrijpen leiden tot vervelende ulcera. Er kan een orhese gemaakt worden of er kunnen zolen vervaardigd worden voor een betere drukverdeling.

 • Hamertenen
  De gewrichtjes van de tenen staan gebogen. De reden hiervan is meestal een dysbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. In schoenen kunnen hinderlijke drukplekken ontstaan op de tenen. Een protectieve orthese en / of podotherapeutische zolen kunnen verlichting geven.

 • Voorvoetklachten
  Door het breder worden van de voetvorm en door een afwijkende voetstand ontstaat vaak verhoogde druk en pijn ter hoogte van de voorvoet en de binnen- / buitenzijde van de voet. Deze verhoogde drukkrachten kunnen leiden tot verergering van de gewrichtsontstekingen en verergering van de vergroeiingen. Een protectieve orthese en / of podotherapeutische zolen kunnen verlichting geven.

Diabetes klachten

 • Screening
  Als u als diabeet komt voor een screening wordt er gekeken naar uw zenuwen, of u alles nog goed voelt, de doorbloeding wordt gecontroleerd en de druk onder uw voeten wordt opgemeten. U komt in aanmerking voor een screening door de podotherapeut als u Diabetes type 2 hebt en een SIMMs-klasse van 2 of hoger.

 • Overdruk
  Een combinatie van druk en wrijving brengt een risico met zich mee bij de diabetische voet. Omdat u minder voelt, kan de druk en wrijving, bijvoorbeeld door uw schoenen een wond veroorzaken. De wond geneest meestal slecht vanwege de diabetes en de overdruk die blijft bestaan doordat u minder voelt. Bij overdruk op uw voeten kunnen er zolen aangemeten worden om deze druk te verminderen.

 • Standsafwijkingen van de voeten
  Een verkeerde stand van de achter/midden voet die klachten kan veroorzaken in de pezen en spieren rondom enkel. Ook kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan in voeten of benen. Er is een duidelijk verband tussen scheefstand van de voeten en knie-, heup- en rugklachten. Er kunnen corrigerende zolen vervaardigd worden om de voetstand te herstellen.

 • Standsafwijkingen van de tenen
  Bij een standsafwijking van de tenen staan de teengewrichtjes gebogen. De reden hiervoor is meestal een dysbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. In schoenen kunnen hinderlijke drukplekken ontstaan op de tenen. Een protectieve teenspalk (orthese) en/of podotherapeutische zolen kunnen verlichting geven. Ook kan een scheurtje in het steunweefsel onder de voet leiden tot een langzaam verergerende scheefstand van een teen: het predislocatiesyndroom.