Aandoeningen bij ouderen

 • Op de botjes lopen; overdruk
  Veel oudere mensen hebben het gevoel dat ze op “botjes lopen”. De oorzaak hiervan is dat het vetweefsel onder de voorvoet slechter van kwaliteit wordt of verdwijnt. Er kunnen druk verdelende podotherapeutische zolen met demping worden vervaardigd.

 • Instabiliteit
  Ouderen struikelen vaak omdat de voeten niet stabiel zijn. Dat komt omdat de coördinatie van de spieren verminderd. Een kleine balansverstoring is dan voldoende om te vallen. Stevig schoeisel en podotherapeutische zolen zorgen voor meer stabiliteit, waardoor het vallen verminderd.

 • Artrose
  In een gewricht zijn de botuiteinden omkleed met kraakbeen. Bij artrose slijt dit kraakbeen waardoor er klachten ontstaan aan een of meerdere gewrichten.
  Symptomen zijn stijfheid (met name ‘s ochtends), pijn, bewegingsbeperking en instabiliteit van het gewricht. Soms zijn gewrichten ontstoken. Artrose kan niet genezen. Artrose kan ontstaan en verergeren door een bepaalde stand van voeten of knieën. Er kan een orthese worden vervaardigd of er kunnen corrigerende zolen worden vervaardigd om de klachten te verlichten. 

 • Standsafwijkingen van de voeten
  Een verkeerde stand van de achter/midden voet die klachten kan veroorzaken in de pezen en spieren rondom enkel. Ook kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan in voeten of benen. Er is een duidelijk verband tussen scheefstand van de voeten en knie-, heup- en rugklachten. Er kunnen corrigerende zolen vervaardigd worden om de voetstand te herstellen.

 • Standsafwijkingen van de tenen
  Bij een standsafwijking van de tenen staan de teengewrichtjes gebogen. De reden hiervoor is meestal een dysbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen. In schoenen kunnen hinderlijke drukplekken ontstaan op de tenen. Een protectieve teenspalk (orthese) en/of podotherapeutische zolen kunnen verlichting geven. Ook kan een scheurtje in het steunweefsel onder de voet leiden tot een langzaam verergerende scheefstand van een teen: het predislocatiesyndroom.

 • Spataderen, vermoeide benen, gezwollen enkels
  Spataderen kunnen duidelijk zichtbaar zijn op de (onder)benen, maar soms zitten ze diep. Ze kunnen klachten geven als vermoeide, zware benen. Ook kan zwelling van de enkels en voeten optreden, met name bij staan en zitten. Bekend zijn de gezwollen enkels en voeten na een lange zit, zoals na een vlieg- of busreis. Wij meten hiervoor compressiekousen aan.