Aandoeningen bij kinderen

 • Ziekte van Sever
  Een ontsteking van de groeischijf van het hielbeen. De pijn zit met name aan de onderzijde / achterzijde van de hiel en ontstaat vooral na belasting. Vooral actieve kinderen in de groei kunnen hier last van hebben. Als het hielbeen uitgegroeid is, verdwijnt de klacht. Tot die tijd kunnen schokabsorberende zolen de klachten verhelpen. Ook rust kan voorgeschreven worden

 • Platvoeten of knikvoeten
  De voet is doorgezakt. Op verschillende plaatsen in de voet kunnen pijnklachten en vermoeidheidsklachten ontstaan na langdurig lopen en staan. Meestal bevinden deze klachten zich in de voetholte en binnenzijde van de voet. De voetstand kan gecorrigeerd worden met correctiezolen. Meestal is het gebruik van deze zolen tijdelijk en herstelt de voetstand weer.

 • Afwijkend looppatroon
  Met de voeten naar binnen gedraaid lopen, tenengang: Deze kinderen struikelen vaker dan hun leeftijdsgenootjes. Klachten kunnen optreden in de voorvoet, achillespees en knieën. De oorzaak kan liggen in de heupstand, onderbeenstand en voetstand. De afwikkeling kan gestuurd worden met behulp van zolen. Het dragen van deze zolen is tijdelijk.

 • Kniepijn
  De pijnklachten treden met name op bij lang zitten en bij belasten. De binnenzijde van de knieschijf is drukpijnlijk. De oorzaak ligt vaak in het ‘ontsporen’ van de knieschijf. Een afwijkende voetstand kan deze ontsporing versterken. De voetstand kan gecorrigeerd worden met correctie zolen. Hiermee worden 80% van de knieklachten verholpen.

 • Ingegroeide nagels
  Bij kinderen zijn de teennagels erg dun. In combinatie met transpirerende voeten kan de nagel makkelijk door de huid snijden. Dat gebeurt met name als de nagels niet goed geknipt worden, of zelfs worden afgescheurd.
  Vaak ontstaat een ontsteking met ‘wild vlees’ in de nagelwal. De uitgroei van de nagel moet begeleid worden met verbanden/tamponages. Wegknippen of wegsnijden van de nagelhoek is niet juist en houdt het probleem in stand.

De normale ontwikkeling van de kindervoet
0 tot 1,5 jaar
Als een kind net begint met lopen, zit er nog een vetlaagje onder de voet die de voetholte opvult. Er is dan ook geen voetboog zichtbaar. De benen staan in O-stand en de voeten staan naar buiten gedraaid, voor meer stabiliteit.

2 tot 3 jaar
Rond het tweede levensjaar verandert de O-stand van de benen in een X-stand van de benen, maar heeft het kind nog steeds platvoetjes. Het babyvet verdwijnt onder de voeten. Tot het vierde levensjaar is het normaal dat een kind veel struikelt, het leren lopen gaat met vallen en opstaan.

5 tot 8 jaar
Vanaf het vijfde levensjaar zal de X-stand van de voeten langzaam verminderen. Als uw kind 8 jaar is moeten de benen en voeten recht staan. De voetjes zijn nog plat tot het vijfde levensjaar, vanaf die tijd is er een voetboog te zien.

Het kan zijn dat de voeten en/of de grote tenen van uw kind wat naar binnen staan, dit lost meestal vanzelf op voor het twaalfde levensjaar. Wanneer dit echter klachten oplevert of wanneer dit zorgt voor overmatig vallen en struikelen, dan is het raadzaam om een afspraak te maken.

Wanneer een afspraak
In de volgende gevallen is het verstandig een afspraak te maken met een arts of (podo)therapeut:
 • Bij overmatig vallen of struikelen
 • Niet lang kunnen of willen lopen
 • Vermoeidheid in de voeten of benen
 • Afwijkende of kromme stand van de tenen
 • Pijn in de voeten, enkel, knieën of rug
 • Pijn bij sporten
 • Ingegroeide teennagels
 • Als je kind na het zevende levensjaar nog steeds platvoeten of X-benen heeft